tiistai 1. syyskuuta 2015

#38 Sukujuurilla

Eräänä päivänä havahduin siihen faktaan, etten juurikaan tunne Fanin sukujuuria. Olen hevosihmisenä sen verran noviisi ja ummikko, etten juurikaan tunne puoliveristen ratsujen sukutauluja tai linjoja. Suomenhevosten sukulinjat ovat itselläni olleet aina enemmän suurennuslasin alla, koska olen ennen Fania ratsastanut paljon suomenhevosia ja sitä kautta ovat tulleet suvutkin tutuiksi. Fanihan on alkujaan tuotu Virosta joten sen sukulinjat vievät luonnollisesti Viroon. En myöskään Fania ostaessani tutustunut sen sukutauluun juurikaan. Olikin siis korkea aika ottaa Internetin ihmeellinen maailma haltuun ja alkaa etsiä tietoa Fanin sukujuurista.

Ilokseni sain huomata, että joitain tietoja oli yllättävän helppo löytää ja yksi niistä oli Fanin isä. Fanin isä on Liettuassa syntynyt, Virossa ikuisen jalostusoikeuden saanut holsteinori Favoritas. Löytämäni tietojen mukaan se on 165 cm korkea, vuonna 1991 syntynyt ori. Yllätyin positiivisesti huomattuani, että sillä on useita jälkeläisiä myös Suomessa.

Kuva lainattu täältä: http://www.estsporthorse.ee/?id=391
En löytänyt orin kilpailutuloksia, mutta onnekseni yhden ratsastusvideon löysin. Tämä ori ei itsessään minua hirveästi sykähdytä, ehkä siksi että on selkeästi esteori, ja jos nyt haaveilisin varsasta, sillä olisi ehdottomasti kouluori isänä ;) Täältä sekä täältä löydät lisää tietoa tästä orista.


Fanin emä on trakehnertamma Etheli, joka on syntynyt Virossa. Fanin herkkä luonne selittyy sen trakehner-verestä, Etheli on trakehner ja Ethelin isä Helenikos XX onkin jo täysiverinen eli Fanin herkkä ja toisinaan jopa temperamenttinen luonne selittyy sillä. Ethelillä on kolme varsaa Suomessa, joista löytyikin ihan kivasti tietoa, kuvia ja kisatuloksia. Näistä esille pomppasi ensimmäisenä ruuna Andalus, joka on kilpaillut Suomessa 120-130 luokkia. Kovin estepainotteista tuntuisi siis nämä emän jälkeläiset olevan, olenkohan vahingossa ostanut estehevosen? ;) Tässä on jotain samaa näköä selkeästi kuin Fanissa!



Toinen Ethelin varsoista joka jäi sukututkimusta tehdessä positiivisesti mieleeni on Kartaago, viime vuonna Virosta Suomeen tuotu ruuna. Youtubesta löytyi video siitä, ja täytyy sanoa, että tämä ruuna muistutti sekä liikkeiltään, liikeradoiltaan että olemukseltaan hirmuisesti velipuoltansa Fania! :)


Kaiken tutkinnan keskellä löysin myös Fanin itsensä Viron heppajärjestelmästä. Sieltä löytyikin vallan mielenkiintoista tietoa Fanin kilpailutuloksista asuessaan Virossa. Fanihan oli vasta 8 vuotias saapuessaan Suomeen, joten se on kerennyt kilpailemaan jo synnyinmaassaan. Tulosten mukaan Fani on kilpaillut 110-120 luokkia Virossa 6. ja 7.-vuotiskausillaan, joten kyllä siinäkin sitä "estehevosen vikaa" taitaa vähän olla ;) Täältä löydät Fanin kilpailutiedot Viron järjestelmästä.

Hirveästi en muuta löytänyt tietoa Fanin sukujuurista, hevoset ovat vanhoja sen sukupuussa ja niinä aikoina kun nämä hevoset ovat olleet käyttöikäisiä ei Internet ole ollut vielä niin yleinen kuin nykyään että kaikki tulokset sieltä löytyisivät. Oli kuitenkin mielenkiintoista löytää tietoa edes vanhemmista ja Suomessa asuvista sisaruksista, tietää taas pikkuisen enemmän omasta hevosesta tätäkin kautta :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti