keskiviikko 18. marraskuuta 2015

#57 On se helppoa, jos sen osaa!

Fanin kanssa treenit ovat lähteneet hyvin käyntiin. Nyt mennään jo kolmatta viikkoa uudessa tallissa, ja kuten jo edellisessä postauksessa hehkutin, hevosessa on tapahtunut ihan mieletön, kokonaisvaltainen muutos muuton jälkeen. Hevonen on liikkunut treenissä mielellään, enemminkin on ollut jarrun kuin kaasun kanssa ongelmia mikä on jo sinänsä ihan positiivinen ongelma tässä kohtaa. Olen ratsastaessa keskittynyt tässä kohtaa vain siihen että ratsastaessa säilyy se tietty "flow" ja hyvä fiilis, hevonen on saanut liikkua pitkässä muodossa pitkällä kaulalla ja ollaan jumpattu vaan kylkiä pehmeämmäksi ja takajalkoja aktiivisemmaksi.

Postauksen kuvat ovat kuvakaappauksia tämän postauksen videolta!

Huomaa kyllä hyvin, miten uusi päivärytmi on vaikuttanut jo lyhyessä ajassa Faniin. Ennenhän se tarhasi ulkona 9-18, mutta uudessa tallissa hevoset saavat selkeän lepohetken tallissa ennen illan treeniä eli ne otetaan aiemmin jo sisälle. Tämä sopii Fanille, se on oikeasti ollut todella hyvä ratsastaa ja enemmän "mukana" kaikessa tekemisessä. Varsinkin kesällä laidunkaudella huomasi, että Fani on väsynyt toisinaan treenissä. Kyllä kokopäiväinen laiduntaminen sitä selkeästi väsytti, ja myös kokopäivätarhaus laumassa. Se on laumassa ollut aina pomo, joten se ei välttämättä lepää tarha-aikana paljoakaan. Nyt kun tarha-aika ei ole koko päivä, se ei väsytä itseään vaan kerkeää levätä karsinassa ennen treeniä.

Fanin viikkorytmi on muotoutunut nyt muutamassa viikossa sellaiseksi, että hevosella on kaksi treenipäivää jonka jälkeen sillä on kevyt/lepopäivä. Näin lihakset kerkeävät palautumaan välissä eikä tule liian montaa päivää putkeen treeniä. Tämä 2+1 treeni sopii Fanille hyvin. Kun kelit tästä paranevat ja valoisaa kestää pidempään, aletaan ehdottomasti maastoilemaan taas enemmän. Syksyisin tulee maastoiltua tosi huonosti, kun aina on pimeää tai hämärää.


Fanilla ratsastaa tällä hetkellä kerran viikossa valmentajani, ja tarkoitus olisi jättää tämä toistaiseksi ihan pysyvästi Fanin viikkokalenteriin mukaan. Näin Fani saa kerran viikossa kunnon läpiratsastuksen ja se helpottaa omaa ratsastamistani. Oli kyllä upeaa katsoa omaa hevosta, kun se suorastaan liisi ympäri maneesia valmentajani ratsastamana. Hän on siis ammattilainen isolla a:lla, ja saa kyllä näyttämään kaiken niin helpolta. Ei voi kuin todeta että on se helppoa, kun sen osaa! ;) Lisäksi meillä on 1-2 valmennusta viikossa, eli todella intensiivistä treenaamista on tuleva talvikausi tiedossa.

Tässä esimerkkinä Fanin tämän viikon liikuntasuunnitelma:

Maanantai: Kävelytys (reipasta kävelyä 20-30 minuuttia)
Tiistai: Kevyempi koulutreeni
Keskiviikko: Valmennus
Torstai: (Kevyt) juoksutus
Perjantai: Valmentaja ratsastaa
Lauantai: Kevyempi koulutreeni
Sunnuntai: Kävelytys


2 kommenttia