torstai 11. helmikuuta 2016

#73 Ihan tavallista arkea

...sitä meidän elämä Fanin kanssa tällä hetkellä on!

Arki rullaa omalla painollaan, päivät ovat pitkiä ja pimeys tulee edelleen liian aikaisin, mutta yllättävän hyvin energiaa on riittänyt aamusta iltaan. Edes talviloman peruuntuminen (tai siis siirtyminen tulevaisuuteen) ei tunnu haittaavan, kai tämä tasainen kiire ja päivien aikataulutus sopii paremmin nyt tähän mielentilaan kuin lomailu. Sitä paitsi kesällä sitä paljon mieluummin lomailee, kun taivaalta ei sada räntälänttejä tai vettä, ja päivät on pitkiä ja lämpimiä ;)

Fanin kanssa ollaan jatkettu treenailuja ja ne ovat sujuneet omalla painollaan. Fanista huomaa, että hampaiden raspaus alkaa olemaan ajankohtaista. Se on selkeästi normaalia vahvempi ja epätasaisempi suustaan. 2.3. pitäisi tulla hampulääkäri Fanille joten pari viikkoa pitää vielä odotella. Harmi kun meillä ei ole hackamoreja. Tekisi mieli testata niitä nyt, kun Fani on suustaan vähän huono. En haluaisi kovasti rasittaa sen suuta, jos se on kipeä. Ehkä sellaiset pitäisi jossain kohtaa hommata :) Kankia ei ainakaan nyt laiteta suuhun ennenkuin saadaan hampaat tsekattua.


Treeneissä olen keskittynyt tasaiseen tuntumaan suuhun ja rehelliseen muotoon. Jotta Fanille saadaan rakennettua oikeanlainen ylälinja ja selkä, sen pitää liikkua läpi kroppansa selkä pyöreänä. Siksi treenaan sitä aika matalassa muodossa, keskityn vain siihen että se tulee rehellisesti kohti tuntumaa jalasta ja käyttää koko kroppaansa. Työskentelen tosi paljon ympyräkahdeksikolla, tehden avotaivutusta avoimilla ympyrän puoliskoilla. Sillä saa hyvin sisätakajalan aktivoitua ja kyljet hallintaan. Lisäksi teen paljon avoja ja sulkuja myös uralla kaikissa askellajeissa. Varsinkin laukassa olen saanut paljon apua Fanin takaosan aktivointiin ja kylkien hallintaan suluista ja avoista.

Kuvakaappaus videolta, pahoitteluni laadusta, mutta tässä siis ajatus siitä työskentelymuodosta jota olen Fanin kanssa hakenut treeneissä :)

Ongelmia treeneissä on tuottanut vasen käteni, josta ohimennen viime postauksessa mainitsinkin. Vasemmassa kädessäni todettiin reilut kolme vuotta sitten TOS-oireyhtymä. Lyhyesti sanottuna TOS-oireyhtymässä kainalon ja kaulanrangan välillä olevat verisuonet, valtimo tai olkahermopunos jäävät puristuksiin ja aiheuttavat puutumista, veren heikkoa kiertoa ja voimakasta kipuilua kädessä. Kärsin jo nuorempana kyseisestä vaivasta, mutten ottanut asiakseni selvittää asiaa silloin. Toisinaan, kun yritin kurotella tietyssä asennossa vasemmalla kädellä, olkapäähäni ja kaulaani tuli valtava hermokipu. Aloittaessani päätetyössä oireet pahenivat ja pahimmillaan käteni oli neljän tunnin työpäivän jälkeen täysin puutunut. Kaikki sormet olivat aivan puuduksissa! Silloin työkaverini passitti minut lääkäriin ja vaivaan löytyi syy. Fysioterapialla ja hyvillä jumppaohjeilla oireet ovat pysyneet pääosin kurissa. Nyt kuitenkin pitkät työpäivä ja lukuisat ylityötunnit näkyvät kädessäni. Pitkän työpäivän jälkeen käteni on aivan poikki, ja se näkyy ratsastaessa. Vasen käsi ei jaksa kantaa enkä jaksa edes pitää nyrkkiä kiinni, vaan käsi on ihan vetelä. Turhauttaa, kun oikea käsi toimii ja vasen ei. Silloin treenit sujuvat tietysti huonommin.

Olen yrittänyt nyt käydä mahdollisimman paljon ratsastamassa aamuisin, silloin käsi ei ole rasittunut työstä ja muutenkin olo on virkeä, toisin kuin monesti pitkän työpäivän jälkeen. Ratsastus ei toistaiseksi ole kättäni rasittanut, Fani kun on onneksi todella kevyt kädelle. Ehkä etupainoisella hevosella joka makaa helposti kädellä, oireilua voisi tulla. Voi olla, että käyn kättäni näyttämässä lääkärissä jossain kohtaa uudestaan. Oireilu on kuitenkin tässä viime aikoina selkeästi lisääntynyt, ja kädessä on taas havaittavissa verenkiertohäiriötä. Oireiden ollessa pahimmillaan, käteni muuttui helposti kalpeaksi ja sinertäväksi. Kun verisuonet jäävät puristuksiin, veri kiertää huonosti vasempaan käteen. On aika hurjan näköistä, kun toinen käsi on ns. normaalin värinen ja toinen melkein kuin kuolleen käsi!

Kuva on jo useamman vuoden vanha (ja terveellistä lounasta on nautittu) mutta tässä näkee hyvin tuon käden värin!

Että sellaista tällä kertaa! Huomenna on onneksi perjantai, ja viikonloppu voi alkaa! Lauantaina on tiedossa mukava ilta, josta kuulette lisää ensiviikolla :) Viikonloppuna aion nukkua kunnon yöunet, viettää aikaa tallilla ja perheen kanssa. Kuullaan siis viimeistään ensi viikon alussa!

Mukavaa viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti