torstai 12. maaliskuuta 2015

#11 Ajatuksia ruokinnasta

Tässä "pakkoloman" aikana on tullut pohdittua kaikenlaista hevosenpidosta oikeanlaiseen liikutukseen, ruokintaan jne. Tuoreena hevosenomistajana sitä jatkuvasti epäilee omia kykyjä arvioida hevosen liikunnan ja ruokinnan tarvetta. Pelkään jatkuvasti tekeväni isoja virheitä, ja joudun vakuuttelemaan itselleni että kyllähän mä nyt kymmenien vuosien hevostaustoilla osaan jotain itsekin oikein tehdä.

Fanin ruokinta on alusta asti mietityttänyt minua. Fani on harvinaisen nirso hevonen, se syö silloin kun sitä huvittaa ja sitä mitä sitä huvittaa. Pidin sen ruokinnan tismalleen samanlaisena kuin edellisessä kodissa, jotta meidän alkutaival olisi mahdollisimman tasainen ja hevonen ei stressaantuisi ruokinnan muutoksista. Fani söi siis kauraa ja Racing Progressia 50/50 suhteessa sekä hippolaxia. Huomasin heti, että progress ei maistu sille kovin hyvin. Kaura sille maistuu hyvin, samoin hippolax.

Itse miellän, että Fanilla saisi olla enemmän massaa ja lihasta. Sen selässä on edelleen tilaa lihaksille; lapojen päällä on kuopat, ja selkärangan ympärille mahtuisi enemmänkin lihasta. Etuosa on vahva, mutta takaosa on kevyt ja lihasköyhä. Tulevan kauden tavoitteena olisikin sekä oikeanlaisen ruokinnan että liikunnan avulla saada takaosaan lisää lihasta.

Olen päättänyt jättää progressin nyt toistaiseksi pois Fanin ruokinnasta, koska se ei sille selkeästikään maistu ja se jättää edelleen säännöllisesti ne syömättä. Kuitenkin se kaipaa jotain täysrehua kauran kaveriksi, koska se tarvitsee lisää massaa enkä voi syöttää sille kauraa ylettömiä määriä. Fanin päivittäinen "kauraraja" on selkeästi kaksi litraa - jos se saa sitä enemmän, rupeaa mörköjä näkymään kirjaimellisesti joka nurkan takana :D

Fanin ruokintaan lisättiin pari viikkoa sitten Hippolyt Iris Mash, jonka tarkoituksena on puhdistaa ruoansulatuskanavaa sekä edistää ruoansulatusta. Irish Mash on erinomainen lisä ruokintaan, sillä se sisältää paljon erilaisia hevoselle tärkeitä ainesosia kuten vehnälesettä, pellavansiementä sekä oluthiivaa. Se tulee olemaan Fanin ruokavaliossa jatkossakin, jotta löydetään oikeanlainen balanssi sen ruokavalioon. Irish Mash on hyvä täydennysrehu kun tehdään muutoksia ruokintaan, ja se maistuu hevosille tosi hyvin. Fani ainakin rakastaa sitä, se syö sen aina ensimmäisenä :)

Olen nyt tutkinut erilaisia myslejä vaihtoehdoksi Fanin ruokintaan, ja ajattelin huomenna käydä ostamassa sille säkin Havensin Reform Herbalia. Tuotekuvauksen mukaan se sopii nirsoille hevosille (check!), kasvattaa massaa (check!) ja se sopii syötettäväksi kauran kanssa (check!). Tämä siis ehdottomasti testataan nyt, ja jätetään progress pois. Niiden ainesosat ovat hyvin saman tyyppiset joten muita suuria muutoksia ei ruokintaan tarvitse tehdä. Kivennäistä täytyy lisätä ruokintaan, sillä sitä ei mysli sisällä mutta progress sisälsi.

Pidetään nyt sormet ja varpaat ristissä että Fani ottaa tulevat ruokavalion muutokset hyvin vastaan ja Havensin rehu alkaisi maistumaan progressia paremmin! Sitten kun ruokavalio on kunnossa, onkin enää oikeanlaisen treenauksen aika jotta niitä lihaksia saadaan oikeasti kasvamaan :)

PS. Huomenna tää kidutus loppuu, pääsen tallille katsomaan omaa ihanaa hevostani! :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti